Armud yüksək lif, vitamin və minerallarla zəngindir. Yazın sonundan payızın ortalarına qədər yığılan meyvə həm təzə, həm də qurudulmuş halda istehlak edilə bilər. Ürək sağlamlığını qorumağa və həzmi gücləndirməyə kömək etməsi armudun faydaları arasında önə çıxır.
Asayis.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, yüngül ətirli olduğu üçün ondan şirniyyat hazırlamaqda istifadə edilir, ya da şirəsini çəkib meyvə suyu kimi istehlak edilir.
Orta hesabla 200 qram ağırlığında olan armudun kalori dəyəri 114 civarındadır. Zəngin mineral tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirən təsirə malik olan meyvənin 100 qramında 116 mq kalium var. Sıx lif tərkibi ilə seçilən 100 qram armudda 3,1 qram lif var. Kalium mənbəyi olan meyvənin tərkibində kalsium, natrium və dəmir kimi müxtəlif minerallar da var. Sümük toxumasını gücləndirməkdə təsirli olan K vitamini ilə də zəngindir.
Kalori dəyəri az olan armud kalium, fol turşusu, lif, niasin, A, C və K vitamin və minerallarla yanaşı, antioksidant mənbəyidir. Tərkibində flavonoidlər və karotenoidlər kimi bitki mənşəli birləşmələr də var.
Armud bağırsaqların sağlamlığını yaxşılaşdıran və həzmi asanlaşdıran liflə zəngindir,
İltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir,
Tox tutma xüsusiyyəti sayəsində pəhrizə kömək edir,
Qan təzyiqinə tənzimləyici təsir göstərir,
Tərkibindəki yüksək kalium ilə ürək sağlamlığının qorunmasını dəstəkləyir,
Maska şəklində dəriyə tətbiq edildikdə, armudun dəridəki faydaları ləkələri aradan qaldırır,
Tərkibindəki fol turşusu səbəbiylə süd verən analar üçün faydalıdır,
Tərkibindəki hidroksisinnamik turşu mədə və ağciyər xərçənginə qarşı qoruyucu dəstək verir,
Tərkibindəki K vitamini ilə sümük toxumasını gücləndirməyə kömək edir,
Tərkibindəki C vitamini sayəsində immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir.
Hər meyvədə olduğu kimi, armudun həddindən artıq istehlakı bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Meyvələr şəkərlə zəngin olduğu üçün xüsusilə diabet xəstələri tərəfindən həddindən artıq istehlak sağlamlıq problemlərinə gəyirib çıxara bilir. Bağırsaq hərəkətlərini tənzimləməyə kömək edən armudun faydaları və zərərləri istehlak miqdarına görə dəyişir. Çox meyvə istehlakı ishal şikayətlərinə səbəb ola olur.
Qurudulmuş armudun faydaları
Meyvənin qurudulmuş formasında vitamin, zülal və karbohidrat dəyərləri artır. Qurudulmuş armud həzm pozğunluğundan qan azlığına qədər geniş təsir spektrinə malikdir.
Pəhriz proqramlarına qəlyanaltı kimi də daxil edilə bilən quru armudun faydalarını aşağıdakı kimi sıralamaq olar:
Böyrəklərin nizamlı fəaliyyətində təsirlidir, böyrəklərdəki daş və qumun çıxarılmasına da kömək edir,
Qanı təmizləyərək daxili ifrazat sisteminin nizamlı işləməsini dəstəkləyir,
Hamiləlik zamanı qusmanın qarşısını alır, (hamiləlik zamanı armudun faydaları),
Əsəblərə sakitləşdirici təsir göstərir və əsəb yorğunluğunu aradan qaldırır,
Mədə pozğunluğunun aradan qaldırılmasında mühüm rol oynayır.
Armud arıqlamağı təmin edir. Bu meyvənin istehlakında əsas meyralardan biri də xərçəngin qarşısını alır. Antikanserogen xüsusiyyətləri ilə mümkün xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
İmmuniteti gücləndirir. Tərkibindəki antioksidantlar sayəsində soyuqdəymə, qrip və qrip kimi xəstəliklərə qarşı immuniteti güclü saxlayır.
Yüksək qan təzyiqinin qarşısını alır. Nəfəs darlığına yaxşı gəlir.
100 q armudda qida dəyəri və kalori miqdarı belədir:
- Kalori (kkal): 58
- Ümumi yağ: 0,1 q
- Xolesterol: 0 mq
- natrium: 1 mq
- Kalium: 116 mq
- Karbohidratlar: 15 q
- Pəhriz lifi: 3,1 q
- Şəkər: 10 q
- Zülal: 0,4 q
- A vitamini: 25 IU
- C vitamini: 4,3 mq
- Kalsium: 9 mq
- Dəmir: 0,2 mq
- Vitamin D: 0 IU
- Piridoksin: 0 mq
- Vitamin B12: 0 µg
- maqnezium: 7 mq