Hesab olunur ki, çörək yemək ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərir və onu hər gün yemək olmaz. Həkimlər yekdilliklə deyirlər ki, zərərli olan çörəyin özü deyil, menyudakı miqdarıdır.
Endokrinoloq Zuxra Pavlova xəstələrinə çörək tövsiyə etdiyini deyib. Onun sözlərinə görə, o, adi maya çörəyi, o cümlədən qara çörək yeməyi tövsiyə edir. Onun həmkarı, cərrah və uroloji onkoloq Mark Qadziani də çörəyi, xüsusən də çovdarı sağlam hesab edir. Onun sözlərinə görə, ondan istifadə zamanı insanlar ürək və qan damarlarının fəaliyyəti ilə bağlı xəstəliklərdən az əziyyət çəkirlər:
“Çovdar çörəyində ağ çörəkdən 30% daha çox kalium və 50% daha çox maqnezium var”.
Həkimlər əmindirlər ki, çörəyi pəhrizdən çıxarmağa ehtiyac yoxdur. Menyudan emal edilmiş əti çıxarmaq daha yaxşıdır - kolbasa, sosis, bastırma gündəlik demans inkişaf riskini təxminən iki dəfə artırır . Duz, spirt və şəkərin həddindən artıq istehlakı da zərərlidir./Cebhe.info