Xərçəngdən qoruyan qidalar AÇIQLANDI

 Xərçəngdən qoruyan qidalar AÇIQLANDI

Düzgün seçilmiş pəhriz müxtəlif xəstəliklərin, o cümlədən xərçəngin inkişaf riskini azalda bilər. 

Asayis.Az
 xəbər verir ki, bu barədə onkoloq Andrey Vorobyov danışıb.

Həkim ispan tədqiqatının məlumatlarına istinad edib - elm adamları 11 028 qadında fenolik turşu ilə döş xərçəngi arasındakı əlaqəni araşdırdılar. Bütün könüllülər 12 il ərzində müayinədən keçirilib. Qadınlardan 136 müxtəlif qidanı nə qədər tez-tez yediklərini qeyd etmələri istənilib. Daha sonra elm adamları bu məlumatı hər bir fərdi məhsulun tərkibindəki fenol turşusu haqqında məlumatları ehtiva edən məlumat bazası ilə müqayisə ediblər. 12 il ərzində həkimlər subyektlər arasında 101 döş xərçəngi aşkar ediblər. Məlum olub ki, ən çox fenolik turşu qəbul edən qadınların süd vəzi xərçəngindən əziyyət çəkmə ehtimalı ən az istehlak edənlərə nisbətən 62% azdır.

Fenolik turşu bütün taxıllarda, qaragilədə, sitrus meyvələrində, yulafda və düyüdə olur. Vorobyev qeyd edib ki, müxtəlif növ hidroksisinnamik turşulardan ən təsirlisi meyvə və tərəvəzlərdə, o cümlədən qəhvədə bol olan xlorogen turşular olub.

16:36 - 18 Oktyabr 2023

Ən son xəbərləri səhifəmizdən də izləyin